Materské mlieko predstavuje ideálnu formu výživy pre zrelého kojenca v prvých mesiacoch života. Má správnu teplotu a je stále k dispozícii.
Teraz si ukážme niektoré z výhod kojenia:
Výhody kojenia pre mamičku:
Pri priložení bábätka k prsníku matky sa uvoľňuje hormón oxytocín. Tento hormón napomáha rýchlejšie upravovať zväčšenú maternicu po pôrode (hypertofická maternica) do normálneho stavu.
Kojenie znižuje riziko malígneho nádoru prsníka a vaječníkov u kojacej ženy.
Kojenie podporuje sociálnu a psychologickú väzbu medzi mamičkou a dieťatkom.
Kojenie znižuje riziko cukrovky II typu u matky, zároveň kojenie znižuje riziko zlomeniny krčku stehennej kosti u kojacich žien v menopauze.
Výhody kojenia pre bábätko:
Kojenie znižuje riziko rozvoja obezity u kojeného dieťatka,
znižuje riziko zápalu stredného ucha dieťatka,
znižuje riziko infekčných hnačkovitých ochorení u detí.
Zloženie materského mlieka dáva bábätku špecifické protilátky (imunoglobulíny), ktoré chránia dieťatko pred infekčnými ochoreniami a rôznymi typmi alergií.
Kojenie znižuje riziko infekcií dolných ciest dýchacích.
Kojenie ďalej znižuje riziko syndrómu náhleho úmrtia novorodenca.
Kojenie znižuje aj riziko cukrovky I. typu u kojeného bábätka, ďalej znižuje riziko vysokého krvného tlaku a tiež znižuje riziko vysokého cholesterolu u kojeného bábätka.
„Zázračne“ vyvážené zloženie materského mlieka
Bielkoviny:
Kojenec nepotrebuje príliš veľký prísun bielkovín. Obsah bielkovín v materskom mlieku je preto relatívne nízky. Materské mlieko je teda prispôsobené enzymatickej výbave kojenca, vďaka čomu nedochádza k nadbytočnému prísunu bielkovín.
Tuky:
Materské mlieko obsahuje nenahraditeľné mastné kyseliny: kyselinu linolovú, alfa linolenovú, arachidonovú, dokosahexanovu. Posledné dve spomenuté mastné kyseliny sú dôležité pre rozvoj mozgu dieťaťa a očnej sietnice.
Materské mlieko obsahuje lipázu, vďaka čomu sa vstrebáva oveľa lepšie ako mlieko kravské.
Cukry:
Obsah cukrov (sacharidov) v materskom mlieku je relatívne vysoký.
V porovnaní s ostatnými mliekami obsahuje materské mlieko najviac laktózy. Vďaka nej lepšie rastie telu prospešná baktéria Lactobacilus Bifidus a zároveň je zamedzený rast batkérie E.coli. Vďaka tomu majú stolice dieťaťa také zloženie, že dráždia kožu menej ako umelá výživa.
Okrem toho zloženie tukov v materskom mlieku podporuje rast „dobrých črevných baktérií“ – bifidogénnych baktérií.
Minerály:
Obsah minerálov je relatívne nízky. Tým je zabezpečené nižšie riziko hypertonickej dehydratácie pri stratách vody.
Vitamíny:
Ak je výživa kojacej matky vyvážená, množstvo vitamínov odpovedá dennej potrebe bábätka. Vitamín D a K treba ale doplniť, lebo v materskom mlieku ho často býva málo.
Druhy materského mlieka sa líšia:
Kolostrum
Je to druh materského mlieka, ktoré je vytvorené u matky od 1.- 4 dňa.
Toto mlieko má vyšší obsah bielkovín, nižší obsah tukov a cukrov.
Má hodnotné imunologické funkcie a je obzvlášť bohaté na biele krvinky, ktoré sú potrebné pri imunitných reakciách.
Prechodné (tranzitorné) mlieko
Tvorí sa 5.-10. deň. Oproti kolostru má vyšší obsah tukov a cukrov a nižší obsah bielkovín.
Zrelé materské mlieko
Tvorí sa od 11. dňa. Má ešte vyšší obsah tukov, nižší obsah bielkovín, cukry zostávajú v podobných hladinách ako u mlieka prechodného.
Smutné prípady nedostatočného kojenia materským mliekom
Tento prípad je o osem týždňovom chlapcovi, ktorý bol výhradne živený len kravským mliekom. Chlapec bol hospitalizovaný v nemocnici pre hlbokú podvýživu a dehydratáciu.
Neskôr sa u neho vyvinula sepsa (infekčný zápal v celom organizme) na ktorú chlapec o 2 dni umrel.
Výživa iba kravským mliekom u tohto chlapca viedla k ťažkej podvýžive a k sekundárnemu defektu imunity, ktorý sa nakoniec stal chlapcovi osudným.
Záverom
Kojenie materským mliekom má nesporne veľa výhod pre mamičku, rovnako aj pre kojené dieťa.
Zároveň ale treba dodať, že pre správny vývoj dieťaťa je potrebný aj zdravý životný štýl matky, s vyváženou a zdravou stravou.
Prajem všetkým mamičkám zdravé deti a rodičom zdravé rodiny.
S pozdravom MUDr. …
93 - 93Shares