Ako si zlepšiť svoju imunitu

Žijeme v časoch, kedy sa vo veľkej miere hovorí o mnohých typoch vírusových, či bakteriálnych ochorení…
Pripisuje sa však malá dôležitosť spôsobom, ako si zlepšovať svoju prirodzenú imunitu a obranyschopnosť. 
V tomto článku si uvedieme niektoré základné spôsoby ako svoju prirodzenú obranyschopnosť zlepšovať.

:: Vitamín D
V mnohých vedeckých štúdiách bolo preukázané, že vitamín D sa pozitívne podieľa na udržiavaní a obnove imunitnej homeostázy (rovnováhy vnútorného prostredia organizmu).
Podobne bolo zistené, že nedostatok vitamínu D je v organizme spojený so zvýšeným rizikom rozvoja rôznych typov autoimunitných ochorení ako napríklad skleróza multiplex, systémový lupus erytematózus, diabetes mellitus I. typu, reumatoidná artritída, autoimunitné ochorenie štítnej žľazy.
Vitamín D si môžeme v organizme doplniť najmä pravidelným slnením, v chladnejších mesiacoch vitamínovými doplnkami s vitamínom D.
Je nesmierne dôležité si pravidelne dopĺňať hodnoty vitamínu D, keďže naša populácia trpí výrazným nedostatkom vitamínu D celosvetovo.


:: Vitamín C
U vitamínu C bolo preukázané významné posilnenie imunitného systému, skracuje dĺžku trvania a zmierňuje príznaky nachladnutia, má ochranný efekt pri pľúcnych ochoreniami, tlmí vyplavovanie histamínu, čím môže zmierniť priebeh alergickej reakcie.
Je účinný  v prevencii  degeneratívnych ochorení, podieľa sa na tvorbe kolagénu, odstraňuje voľné radikály, má antioxidačný účinok.
Vyššia potreba je vhodná pri značnej psychickej i fyzickej námahe, infekčných ochoreniach, výraznom psychickom strese a napätí, u diabetes mellitus, obličkových ochoreniach, užívaniu alkoholu, drog, pri fajčiaroch.
Vitamín C sa prirodzene nachádza v ovocí a zelenine.
Uvediem potraviny s najvyšším obsahom vitamínu C na 100 gramov: Paprika 110 mg, brokolica 90 mg, jahody 53 mg, karfiol 52 mg, pomaranč 50 mg, kaleráb 46 mg, mango 42 mg, špenát 37 mg, kapusta 37 mg, ríbezle 36 mg.


:: β-glukány
Jedným z najlepších zdrojov β-glukánu je hliva ustricová.
Pre obsah β-glukánu sa využíva najmä v prevencii imunodeficientných stavov– teda u ľudí so zníženou imunitou.
β-glukány sú ďalej súčasťou bunkových stien obilnín, ako je ovos, či jačmeň.
Hlavným účinkom β-glukánu je zvýšenie odolnosti hostiteľa proti vírusom, baktériám, hubám, parazitom.
Má  protinádorový účinok a je vhodný v prevencii rakovinotvorných procesov a  ochorení.


:: Cesnak kuchynský
(Allium sativum L., Liliaceae)
Cesnak má výrazný antibakteriálny, antivírusový, antifungálny účinok.
Odporúča sa k prevencii aterosklerózy a hypertenzie.
Znižuje vysoké hladiny cholesterolu a LDL,antiagregačný, vazodilatačný, imunomodulačný, antioxidačný účinok.
Je vhodný pri chrípke a prechladnutí, pri kašli, bronchitíde, i v prevencii nádorových ochorení.

Cesnak kuchynský

:: Ďumbier lekársky „zázvor“ (Zingiber officinale Roscoe, Zingiberaceae)
U nás skôr známy ako „zázvor“  sa používa proti zvracaniu a má protizápalový účinok.
Existujú štúdie, ktoré potvrdzujú imunomodulačný účinok ďumbierovej silice.
Stimuluje trávenie, podporuje imunitu, zmierňuje nevoľnosť a nadúvanie, pôsobí upokojujúco.

Ďumbier lekársky „zázvor“

:: Echinacea purpurová (Echinaceae purpurea (L.) Moench, Asteraceae
Na terapeutické účely sa využíva koreň a sušená alebo čerstvá vňať.
Používa sa v prevencii infekcií horných dýchacích ciest a opakujúcich sa zápalov močových ciest.
Viaceré výskumy potvrdili aj antivírusový a antibakteriálny účinok. Lokálne podporuje hojenie rán.
Klinické testy potvrdili priaznivý účinok prípravkov pri kožných zápaloch, poraneniach, ekzémoch, popáleninách, proti Herpes simplex, pri kŕčových žilách.

Echinacea purpurová

:: Rakytník rešetliakovitý (Hippophaë rhamnoides L., Elaeagnaceae)
Plody rakytníka obsahujú vitamíny C a E, karotenoidy, flavonoidy.
Má antioxidačné, imunomodulačné a imunostimulačné účinky- najmä v oblasti dýchacích ciest, znižuje rozvoj aterosklerózy, má pozitívny účinok na pečeňové ochorenia, má protistresový a rany hojaci účinok.
Pre vysoký obsah vitamínu C sa plody odporúčajú užívať ako prevencia chrípky a prechladnutia, i počas rekonvalescencie.
Je potvrdená i jeho veľmi silná antivírusová aktivita proti chrípkovým a herpetickým vírusom.
Úspešne sa používa v doplnkovej liečbe atopickej dermatitídy.
Je účinný aj na potlačenie rastu baktérií Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus a Enterococcus faecalis.

Rakytník rešetliakovitý

:: Kustovnica cudzia- „goji“ (Lycium barbarum L., Solanaceae)
U nás skôr známa ako goji, významne potláča rast niektorých nádorových buniek a má imunomodulačný účinok, ďalej bolo preukázané antioxidačné pôsobenie.
Je známy aj jej dobrý účinok na ochorenia pečene.
Obsahuje i karotenoidy s ochranným účinkom na zrak, ktoré majú význam najmä v prevencii  makulárnej degenerácie sietnice.

Kustovnica cudzia- „goji“


Verím, že Vám tento článok pomôže rozšíriť si obzory ohľadom prirodzeného spôsobu zvyšovania si imunity, obzvlášť v období, kedy je zvýšený výskyt vírusových a bakteriálnych ochorení.

S pozdravom MUDr. Petra Gajdošová

Zdieľaj na
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *