Anémia (chudokrvnosť) je definovaná znížením koncentrácie červeného krvného farbiva hemoglobínu pod 135 g/l u mužov a 120g/l u žien. Klinicky sa prejavuje bledosťou kože a slizníc, zvýšenou únavnosťou, dýchavičnosťou, pocitmi búšenia srdca.
Trombóza je tvorba krvných zrazenín v stenách ciev. Zrazenina môže cievu zúžiť, alebo až uzatvoriť. V prípade tepnovej (artériovej) trombózy dochádza k ischémii (nedokrveniu) časti tela, ktorú postihnutá tepna zásobuje krvou. V prípade žilnej (venóznej) trombózy krv z postihnutej časti tela dostatočne neodteká a jej hromadenie vedie k postupným opuchom postihnutých miest.
Dosť bolo mýtov o mäse!
Hoci sa železo, ktoré je dôležité pre správne hladiny krvného obrazu odporúča prijímať najmä mäsom- nie je to celkom správne odporúčanie.
Železo prijaté potravou má dve formy: hemické a nehemické. Hemické železo sa absorbuje ľahšie a nachádza sa v mäse a rybách. Nehemické železo sa nachádza v rastlinnej strave.
Vitamín C (najmä v citrónovej šťave) môže hladinu nehemického železa zdvoj až strojnásobiť! A v tomto je skryté tajomstvo slávneho mýtu o ľuďoch, ktorí bez mäsovej stravy budú mať anémiu.
Dôvodom „anémie bez mäsa“ nie je vynechanie mäsa, ale NEDOSTATOK ZELENINY, OVOCIA a VITAMÍNU C, ktorý uľahčuje vstrebávanie železa..
Vitamín C telo potrebuje nie len pre zdravú krv a vstrebávanie železa, ktoré krv potrebuje, ale aj pre správnu funkciu imunitného systému, detoxikáciu cudzorodých látok, správnu funkciu kolagénu, je antioxidant.
A teraz jeden bonus. Krv, ovplyvnená rastlinnou stravou má lepšiu kvalitu ako tá, ktorá vznikne zo stravy živočíšnej.
Teraz si uvedieme zoznam potravín, ktoré chránia organizmus pred vznikom anémie a trombózy:
Potraviny chrániace pred vznikom anémie:
Červená repa, strukoviny, ovocie, listová zelenina, sója, ďatelina, cvikla, špenát, avokádo, slnečnicové semienka, pistácie, hrozno, maracuje, marhule, citróny, melasa,
železo, mäso (Ak jete mäso, jedzte mäso KVALITNÉ ako teľacie, jahňacie, ideálne z domáceho chovu. Nie bravčové a nie králičie! )
vitamín B12, foláty, Vitamín B, E, C
Obmedzte:
Čaj, Alkohol
Mlieko (Darci krvi nesmú pred darovaním piť mlieko a jesť mliečne výrobky)
Potraviny chrániace pred vznikom trombózy:
citróny, pomaranče, cesnak, cibuľa, hrozno, ovocie, škorica, sója, olivový olej
Obmedzte:
nasýtené tuky, cholesterol, soľ
Verím, že Vám tento článok pomôže svoj krvný obraz zlepšiť a ustáliť na normálnych hodnotách 🙂
S pozdravom MUDr. Petra Gajdošová
Tento článok má informatívny charakter a je zameraný na oblasť preventívneho lekárstva. Nenahradzuje liečbu hematologických ochorení a hematologických malignít.
35 - 35Shares